Tien dagen nauwelijks eten maar wel trainen, dat is sportvasten in een notendop. Het is een nieuwe trainingsmethode, die ontwikkeld is door medischbioloog Remco Verkaik en die indruist tegen alle bestaande trainingswetten.
In opbouwende trainingsfases zijn, bijvoorbeeld wielrenners, vooral gewend om lang te trainen en daarbij veel te eten.Drs. Remco Verkaik denkt daar anders over: niet eten en kort trainen, dan win je snel aan conditie, het bevordert je herstel en je maximale vermogen neemt toe.
Het idee is eenvoudig. Grofweg heeft je lichaam twee brandstoffen: energiezuinige vetten en energiesnelle suikers. Door veel suikers (= koolhydraten) te eten, wordt je lichaam een suikersverbrandingsmachine en je lijf kan met de energiezuinige vetvoorraden dan minder goed uit de voeten.
Een kuur sportvasten dwingt je lijf om de energiezuinige vetvoorraden optimaal als brandstof te gebruiken. Je kijgt immers geen koolhydraten binnen, terwijl je toch aan het sporten bent. Deze aanpassing noemt de grondlegger van het sportvasten de ‘metabolic switch’ en daar is het allemaal om te doen. Verkaik is uiteraard vol lof over ‘zijn kindje’. “Je conditie kan tot wel 15% toenemen, je rusthartslag zakt, je valt af en het vermogen bij je omslagpunt gaat omhoog”, noemt hij enkele voordelen van zijn kuur.
Lees hier het hele artikel in Wieler Magazine Maart 2011